Goede Voeding





regels

calorieen

koolhydraten

eiwitten

vetten

vitamines

vetverbranding

stofwisseling

schema's

links

CalorieŽn afwisselen

Om spieren op te bouwen moet je meer calorieŽn innemen dan je nodig hebt, daarentegen moet je minder calorieŽn innemen voor het verliezen van lichaamsvet. Dit staat lijnrecht tegenover elkaar. Wat moet je dan doen om beide doelen te bereiken? Dat is het afwisselen van je calorie-inname zoals hieronder is aangegeven. Zorg er wel voor dat de verhouding aan calorieen uit koolhydraten, eiwitten en vetten ongeveer overeen komt met je dagelijkse energieverbruik.

Zwaarder worden door middel van vetverbranding en spieropbouw
Eet vier Ėtot vijf dagen per week ongeveer vier kilo calorieen per kg lichaamsgewicht meer dan je nodig hebt. Verspreid dit over vijf maaltijden per dag.

voorbeeld:

persoon van 75 kg
Eet 75 ◊ 4 = 300 kcal per dag meer, dit is
300 / 5 = 60 kcal meer per maaltijd.

Eet de overige twee tot drie dagen ongeveer vier kilo calorieen per kg lichaamsgewicht minder dan je nodig hebt. Verspreid over vijf maaltijden per dag.

voorbeeld:

eet 300 kcal per dag minder, dit komt overeen
met 60 kcal minder per maaltijd.

Lichter worden door vetverbranding en spieropbouw
Het tegenovergestelde van wat hierboven staat. Eet vier Ėtot vijf dagen per week ongeveer vier kcal per kg lichaamsgewicht minder dan je nodig hebt. Verspreid dit over vijf maaltijden per dag.

Eet de overige twee tot drie dagen ongeveer vier kcal per kg lichaamsgewicht meer dan je nodig hebt. Verspreid over vijf maaltijden per dag.

Op gewicht blijven maar toch vet verbranden en spierweefsel opbouwen
Half om half.
Eet drie Ėtot vier dagen per week ongeveer vier kcal per kg lichaamsgewicht minder dan je nodig hebt. Verspreid dit over vijf maaltijden per dag.

Eet drie Ėtot vier dagen per week ongeveer vier kcal per kg lichaamsgewicht meer dan je nodig hebt. Verspreid dit over vijf maaltijden per dag.

Gebruik de dagen die je traint om meer te eten, en de dagen waarop je weinig tot niets doet de dagen om minder te eten.
Kijk hier (macronutrienten) voor een overzicht van het aantal calorieen per voedseleenheid.